Peltikaton maalaus ja pesu pidentävät katon käyttöikää

Peltikaton maalaus ei pelkästään kohenna katon ulkonäköä, vaan uusi maalipinta myös pidentää peltikaton käyttöikää merkittävästi. Tekninen käyttöikä maalaamattomille ja pelkästään sinkityille peltikatoille on 15-20 vuotta. Tehtaalla valmiiksi maalattujen profiilipeltikattojen tekninen käyttöikä on 30-50 vuotta, riippuen pellin paksuudesta ja pinnoitteen laadusta. Konesaumapeltikatot, mitkä ovat säännöllisesti huolletut ja noin 20 vuoden väliajoin maalatut, kestävät hyvin jopa 100 vuotta.

Kuten konesaumakatoissakin, voi profiilipeltikattojen ja maalaamattomien kattojen käyttöikää huomattavasti pidentää kattoja huoltamalla ja maalaamalla. Vesikatot ovat kovalla rasituksella vuoden ympäri: aurinko, lumi, vesi ja jää kuluttavat katon pintaa, jonka jälkeen katto on alttiimpi vaurioille. Peltikaton maalaamisella saadaan esteettisen hyödyn lisäksi mekaanisia sekä kemiallisia rasituksia kestävä suoja. Peltikaton pesu sekä muut peltikaton huoltotyöt pidentävät myös katon käyttöikää. Oli kyseessä sitten tiilikatto tai peltikatto, tulee katon pesusta ja muista huoltotoimenpiteistä huolehtia. Säännöllisellä kattohuollolla seurataan tilannetta ja pystytään helposti ennakoimaan ruostuminen esim. puhdistamalla kattoa epäpuhtauksista, tai tekemällä tarvittavia paikkamaalauksia vaurioituneille paikoille. Mikäli yksittäisten paikkojen hilseily ei lopu ja paikkamaalauksia on tehty jo moneen paikkaan, kannattaa katto pestä ja maalata kokonaan uudestaan.

Milloin ajankohtaista?

Joskus katolle saatetaan haluta eri sävy esimerkiksi omistajanvaihdoksen yhteydessä, tai negatiiviset muutokset ovat silmin havaittavissa:

  • nykyinen sävy on haalistunut
  • maali on silminnähden hilseillyt
  • katolle on alkanut kertymään ruostetta
Katto ennen käsittelyä

Miksi en pesisi peltikattoani itse?

Peltikaton pesu suoritetaan yleensä ennen maalausta tai huoltomaalausta. Jotta katto saadaan riittävän puhtaaksi, pitää käyttää tehokkaita pesureita, joiden paine sekä vedentuotto ovat kotikäyttöön tarkoitettuihin pesureihin verraten moninkertainen. Märkä katto on liukas ja vaarallinen. Älä siis kiipeä itse katolle, sillä jo pelkkä putoamisvaara on suuri. Jätä pesu ammattilaiselle, koska meillä on turvalliset työskentelymenetelmät ja kunnolliset työvälineet.


Peltikaton maalausolosuhteet

Sopivat maalauskelit peltikaton maalaamiseen ovat Suomessa rajalliset. Koska vesisateella ei voida kattoja maalata, eikä liian alhaisessa tai liian kuumassa lämpötilassa suositella maalausta, ei sopivia maalauskelejä liiaksi ole. Sopivan lämpötilan lisäksi tulee huomioida kosteus. Pinnan tulee olla kuiva ennen maalauksen aloittamista sekä maalin pitää ehtiä kuivua ennen iltakasteen laskeutumista. Aamuvarhain tai iltamyöhään ei yleensä kannata aloittaa maalaustöitä. Sääennusteita tulee seurata, ettei sateen uhkaa ole maalin kuivumisen aikana.

Mikäli peltikaton maalaus suoritetaan ruiskulla, kannattaa tuulisella säällä maalaustyötä unohtaa. Maalipöly voi tuulisella kelillä sotkea paikat. Liuotinohenteisten maalien pöly voi hitaan kuivumisen vuoksi levitä pitkällekin matkalle kovassa tuulessa. Maalin menekki voi toisaalta olla myös suurempi tuulisella säällä. Tela- ja sivellintyönä tuulinen sää ei haittaa samoissa määrin. Myrskyllä ei kuitenkaan kannata katolle lähteä turvallisuussyistä.

Paras mahdollinen sää katon maalaukseen on tyyni ja pilvinen. On varmistettava, ettei kosteus tai mahdollinen saderintama pääse yllättämään maalin kuivumisaikana. Koko kattoa ei ole välttämätöntä maalata kerralla, mikäli sade pääsee yllättämään tai muita esteitä ilmenee. Pintamaalauksessa yhden lappeen maalaaminen yhtäjaksoisesti on kuitenkin suositeltavaa työsaumojen välttämiseksi.


Perusteelliset ja kunnon pohjat

Oli kattomateriaali mikä tahansa, tulee katon pesu suorittaa aina ennen maalaustyön aloittamista. Kaikki läpiviennit ja tiivistykset tarkastetaan ja tarvittaessa paikataan ennen pesua. Maalipinnan tarttumisen varmistamiseksi peltikatot yleensä pestään tehokkailla ammoniakkia sisältävillä pesuaineilla. Nämä pesuaineet soveltuvat sekä uuden sinkityn, että aikaisemmin maalatun peltikaton pesemiseen. Suojakäsineitä sekä tarvittaessa myös suojalaseja tulee käyttää syövyttävillä pesuaineilla pestäessä. Mikäli huoltotoimenpiteenä suoritetaan vain aiemmin maalatun peltikaton pesu, tulee pesuaineeksi valita miedompi vaihtoehto.

Mahdollisen ruosteen lisäksi voi olla tarvetta korjata tai tiivistää pintaa esimerkiksi Kemperol-vedeneristysmassalla. Kankaalla myös läpivientien juuret, huonoon kuntoon päässeet saumat, vanhojen kattotarvikkeiden reiät tai muut vuotoa aiheuttavat paikat. Näillä toimenpiteillä saadaan maalille hyvä ja vedenpitävä alusta.

Uudelle sinkitetylle peltikatolle riittää peltipesuaineen käyttö pesupaineella 300bar ja 23lpm vesimäärällä. Vanhemmalle sekä hilseilevälle peltikatolle tarvitaan kunnon pesu kunnon pesurilla, esim. 500bar ja 30lpm. Näin varmistetaan, että varmasti kaikki irtonainen maali ja epäpuhtaudet saadaan poistettua.

Katto käsittelyn jälkeen.

Takuumme peltikaton maalauksille:

Myönnämme työllemme viiden vuoden takuun.

Käytämme aina alan parhaita sekä kestävimmiksi todistettuja tuotteita. Ammattitaidolla pesty ja parhailla maaleilla maalattu sekä suojattu katto kestää hyvin seuraavat 15-20 vuotta.

Peltikaton maalausta on aina pidetty vaikeana ja sitä se onkin. Lopputulokseen on monia vaikuttavia tekijöitä. Maalityypille suositeltua kalvopaksuutta ei tule ylittää. Liian paksu kalvo ei pysy luotettavasti kiinni, kun taas liian ohut ei anna riittävää suojaa sekä kuluu nopeammin pois.

Projekteissamme on aina ahkera ja osaava ammattimies katon päällä, sekä tyytyväinen asiakas katon alla!

Ota yhteyttä

RoofFin – katto Suomen yllä

Olen vuosikausia työskennellyt eri kattoalan yrityksissä tehden monenlaisia kattohuoltoja, kattomaalauksia ja rakentanut uusia kattoja. Jopa purkanut täysin toimivia vesikattoja, kun katto on ollut tilaajan mielestä

Lue lisää »

Kuntokuuri tiilikatolle

Onko vuosien varrella paino päässyt kasvamaan? Nyt keväällä ja kesällä olisi viimeistään aika aloittaa kuntokuurilla! Tiilikaton huolto on kuin painonhallinta. Paino saattaa salakavalasti ja huomaamatta

Lue lisää »